top of page
doctor-holding-dentist-s-tools_edited.jpg
Ortodonti Nedir?

Ortodonti; uyumsuz ve çapraşık diÅŸlerin uyum iliÅŸkilerini teÅŸhis ve kontrol eden, bu durumu önlemeye çalışan ve tedavisini yapan diÅŸ hekimliÄŸi branşının uzmanlık dalıdır.

diş teli olan-genç-güzel-kadın.jpg
Ortodontik Problemler Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Alt çenenin önde ya da geride olması gibi bozukluklar hastanın yaşı göz önünde bulundurularak tedavi yöntemine karar verilir. Hasta ergenlik çağında ve alt-üst çene yapısının geride olması durumu mevcut ise ortodontik tekniklerle tedavisi mümkündür. EÄŸer hasta yetiÅŸkin ise, iskeletsek bozukların tedavisi ortodonti ve cerrahi iÅŸbirliÄŸi ile gerçekleÅŸtirilir. Ä°ÅŸlevsel bozukluklara baÄŸlı olarak, örneÄŸin; ağız solunumu yapma gibi durumlarda çene uyumsuzluÄŸu gözlemlenebilir. Ağız solunumu yapan bir kiÅŸide çenin üst kısmı dar kalacağı için V formunda olacaktır.

​

Uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanmış olma, parmak emme, tırnak yeme gibi yapılmaması gereken ve alışkanlık oluÅŸturulmuÅŸ durumlar ortodontik bozukluklara sebebiyet verebilir. Bu alışkanlıklar mümkün olduÄŸunca erken tedavi edilmiÅŸ olmalıdır.

Bu alışkanlıkların erken yaÅŸta önlenecek olması, iskeletsel geliÅŸimin tamamlanması açısından önem arz etmektedir.

Dilin yapı anlamında olması gerekenden büyük olması, çekilmiÅŸ diÅŸ boÅŸluklarının mevcut olması gibi durumlar da diÅŸlerde aralanmaya neden olur. DiÅŸlerin tutunduÄŸu çene yapısı küçük ve diÅŸler büyük ise; diÅŸler çeneye sığmaz ve çapraşıklık meydana gelir.
 

YaÅŸanan erken ya da geç süt diÅŸi kayıpları da çapraşık diÅŸlerin oluÅŸmasına neden olabilir. Zamanından önce ağızdan düÅŸen süt diÅŸlerinin yerine, ağızda var olan daimi diÅŸ bu boÅŸluÄŸa kayar. Oradan çıkması gereken diÅŸler ise kendisine yer bulamayacağı için çapraşıklık meydana gelir.

bottom of page